Weldam
INFORMATIE
Openingstijden kasteeltuin
Ongeveer één derde deel van landgoed Weldam (zo'n 700 hectare) bestaat uit bos. Zo bevinden zich rondom het kasteel de monumentale parkbossen, die vooral bestaan uit (zeer) oude loofbomen, zoals eik en beuk. Het grootste aandeel bos vindt men op de Herikerberg tussen Markelo en Goor. Dit is met name naaldbos: douglas, lariks, grove den en voorheen fijnspar (zie ook hieronder). Verder zijn er op Weldam vele landschapselementen te vinden: lanen, houtsingels en -wallen en solitaire bomen die samen het zo geliefde Twentse coulissenlandschap vormen.
De Weldammerbossen worden door het landgoed zelf beheerd. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van het geïntegreerde bosbeheer, dat wil zeggen dat de doelen van natuurschoon, houtproductie en natuurbeheer zoveel mogelijk worden gecombineerd in één en hetzelfde bos, niet overal in gelijke mate maar afgestemd op de groeiplaats en de aanwezige boomsoorten. Het doel is om het bos zo in stand te houden dat het bos mooi is, dat het bos goed voor de natuur is en dat het bos op een duurzame wijze hout oplevert. Het hout dat uit het bos wordt geoogst, wordt vervolgens gebruikt om de (monumentale) gebouwen op het landgoed in stand te houden. Zo is het bos onderdeel van de kringloop van het landgoed.
Het af en toe kappen van bomen is daarnaast belangrijk om het bos divers te houden en/of te maken. Door bepaalde bomen te kappen, krijgen de overgebleven bomen meer licht waardoor deze beter kunnen groeien. Dit wordt 'dunnen' genoemd. Dit is met name belangrijk voor soorten die veel licht nodig hebben, zoals eiken. Als niet gedund zou worden, zouden deze soort niet goed kunnen overleven. Meer informatie hierover kunt u vinden in het boek 'Twaalf boslessen' van bosgeleerde Simon Klingen: https://boslessen.nl/ (gratis online te raadplegen).
De bossen van landgoed Weldam zijn PEFC-gecertificeerd. Dit keurmerk geeft aan dat de bossen op een duurzame wijze worden beheerd. Zo worden dode bomen die zijn omgevallen door bijvoorbeeld een storm soms laten liggen omdat deze van groot belang zijn voor de in het bos levende planten, schimmels en insecten.
Boskap wegens sterfte fijnsparren
Wonen op het landgoed
Af en toe komt er een boerderij of woning op het landgoed vrij.
Er wordt geen wachtlijst bijgehouden met gegadigden voor een woning of boerderij, maar belangstellenden kunnen per brief (Rentambt Weldam, Diepenheimseweg 114, 7475 MN Markelo) of via info@weldam.nl hun interesse kenbaar maken.